nrc.nl, 19 mei 2018

023 Magazine, voorjaar 2018
7 juni 2018
Zin, column 1
27 februari 2019

nrc.nl, 19 mei 2018

Huiskamerfestival Broadway Texel

Op Texel ruimen de bewoners van Den Hoorn hun huiskamers met Pinksteren in voor het huiskamerfestival Broadway Texel, waar tientallen cabaretiers en muzikanten met plezier optreden. Van Pieter Derks tot Mylou Frencken met Gerrie Hondius.

Hoogtepunt: Frencken en Hondius

“Hoogtepunt van de avond was een try-out van zangeres Mylou Frencken, gitarist Ronald Schmitz en zandtekenares Gerrie Hondius, in een huiskamer, met de bewoners erbij. Frencken zong een aantal mooie luisterliedjes over liefde en verlies. Niet alleen werd ze door Schmitz prachtig begeleid; Gerrie Hondius verbeeldde ook de inhoud van de liedjes met vloeiende, krachtige en inventieve zandtekeningen: vluchtige, steeds veranderende illustraties in zand op een lichtbak, geprojecteerd op een scherm.

Ze vormden een magische begeleiding van zowel zang als muziek. Hondius’ zandtekeningen brachten de liedjes, zoals Blaas de kaarsen nog niet uit en Vier seizoenen, nog meer tot leven en gaven er een nieuwe dimensie aan. Hondius illustreerde soms details uit een lied knap, maar durfde ook abstracte, wervelende beelden te maken, als dat beter bij de sfeer van het lied paste. Het waren meesterlijke tekeningen bij prachtig gezongen liedjes.

Dat vond ook het publiek, onder wie eigenaren van de woonkamer, Ed en Els Drijver, in wier huis (Klif 3) het optreden was. “Prachtig,” zei Ed, “en dat in je eigen huis.””

Lees verder bij nrc.nl.